CZEREŚNIE
Cerasus avium
POCHODZENIE
Roślina z rodziny różowatych. Forma dzika nazywana trześnią lub częściej czereśnią ptasią, wywodzi się z Euroazji. Obecnie jest uprawiana jako drzewo owocowe w wielu krajach.
MORFOLOGIA
POKRÓJ - pojedynczo rosnące drzewa posiadają krótki pień i szeroką, kształtną koronę.
LIŚCIE - 8-15 cm, o eliptycznym lub odwrotnie jajowatym kształcie. Są piłkowane, zaostrzone, owłosione od spodu. Na ogonku, u nasady blaszki posiadają 1-2 gruczołki.
KWIATY - białe, pięciokrotne, zebrane po 2-6 sztuki.
OWOCE - kuliste pestkowce z soczystym, słodkim miąższem i skórką w różnych odcieniach czerwieni. Spotyka się też odmiany czarne i żółte. Zbiera się je w V-VII. Owoce czereśni są dobrym źródłem potasu, który stabilizuje tempo pracy serca oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry. Są też świetnym źródłem witaminy C. Medycyna naturalna ceni je za zdolność oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii, oczyszczanie nerek i kontrolę poziomu płynów ustrojowych. Ich delikatnie przeczyszczające działanie pomaga przy zaparciach. Zjedzenie dziennie 225g czereśni obniży poziom kwasu moczowego we krwi, co może przeciwdziałać powstawaniu dny. 100g owoców czereśni to jedynie 55 kcal.
WYMAGANIA
GLEBA - żyzna, lekka, piaszczysto-gliniasta, przepuszczalna, przewietrzona, o niezbyt wysokim poziomie wód gruntowych. Czereśnia będzie też rosła na gorszych glebach, dając jednak nieco mniejsze plony.
NASŁONECZNIENIE - najlepiej rośnie w pełnym słońcu, na nieosłoniętej, wolnej przestrzeni.
MROZOODPORNOŚĆ - czereśnie zazwyczaj bardzo dobrze radzą sobie w polskim klimacie, chociaż późne, wiosenne przymrozki mogą uszkodzić kwiaty.
PIELĘGNACJA
Czereśnie są roślinami obcopylnymi, dlatego dobrze jeśli w pobliżu rośnie inna odmiana tej rośliny, koniecznie kwitnąca w tym samym czasie.
Przy dłuższej suszy należy roślinę podlewać.
Czereśnie nawozi się w ten sam sposób co grusze i jabłonie. Różnicą jest większe zapotrzebowanie na wapń. Jeśli gleba nie jest bogata w ten składnik, powinno się ją wapniować co 3-4 lata (pod jedną czereśnie daje się 5-10 kg węglanu wapnia).
Czereśnia sama tworzy naturalną koronę piętrową. Aby kolejne piętra nie były zbyt od siebie oddalone, niektóre odmiany wymagają przycinania przewodnika w ciągu pierwszych paru lat. W późniejszym okresie przycinanie czereśni nie jest konieczne.
Czereśnie rzadko bywają atakowanie przez choroby i szkodniki. W zasadzie można stosować jedynie oprysk zwalczający mszyce.
Zbioru dokonuje się gdy owoce są całkiem dojrzałe. Wyjątkiem jest zbliżająca się deszczowa pogoda, która powoduje ich pękanie i gnicie.
CIEKAWOSTKI/UWAGI
Bardzo twarde drewno czereśni jest cenione w meblarstwie, sznycerstwie oraz intarsji.
Nazwa czereśnia wywodzi się od starożytnego miasta Cerasus w Turcji, skąd Lukullus, przywiózł ją do Cesarstwa Rzymskiego.
Z owoców czereśni robi się wiele przetworów. Nadają się one na konfitury, wina, kompoty i inne. Można je również zamrażać.
CZEREŚNIE MARYNOWANE Z MIODEM - 2 kg czereśni z ogonkami umyć i osuszyć. Ogonki przyciąć do połowy. Owoce układać w słoikach. Zagotować 0,5 l wody z 250 ml białego wytrawnego wina i 125 ml octu winnego 6%. Dodać 400 g cukru, łyżeczkę soli, 3-4 łyżki miodu, 5 goździków i tyle samo ziaren ziela angielskiego, oraz kawałek kory cynamonowej. Przykryć i gotować przez 2 minuty. Gorącą zalewą zalać czereśnie tak, aby były zakryte płynem. Zamknięte słoiki pasteryzować 20 minut w 900 C. Podawać, na przykład do pasztetów, cielęciny, pieczonego drobiu.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY |
okres owocowania | koniec lipca |
nasłonecznienie | stanowiska słoneczne |
mrozoodporność | dobra |
przycinanie | tak |
odczyn gleby | zbliżony do obojętnego |
wilgotność gleby | umiarkowana |
rodzaj gleby | piaszczysto-gliniasta |
GALERIA ZDJĘĆ
oferowane drzewka