Niektóre jej odmiany bardzo dobrze radzą sobie w klimacie umiarkowanym, dzięki czemu we własnym ogrodzie możemy pokusić się o wyhodowanie smacznych i zdrowych owoców kiwi. To silnie rosnące pnącze osiąga kilka- do kilkunastu metrów długości. Preferuje stanowiska słoneczne, glebę żyzną i dość wilgotną. Konieczne są też mocne, najlepiej ażurowe podpory, wokół których roślina będzie mogła się oplatać.
Owoce pojawiające się na pnączu około 3 lat po posadzeniu, osiągają dojrzałość zbiorczą w X. Mają 3-4 cm wielkości. Można je jeść na surowo, suszyć, dodawać do ciast, robić z nich wina, nalewki lub wszelkie inne przetwory. Są bardzo zdrowe - zawierają duże ilości witaminy C, dzięki czemu poprawiają odporność i skracają czas leczenia infekcji. Owoce kiwi zawierają również witaminę A, E, K, oraz żelazo, wapń i kwas foliowy.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY |
okres kwitnienia | V |
okres owocowania | X |
nasłonecznienie | stanowiska słoneczne |
mrozoodporność | dobra |
przycinanie | tak |
wilgotność gleby | dość wilgotna |
rodzaj gleby | żyzna |
GALERIA ZDJĘĆ
kiwi jako pnącze osłonowe
owoce kiwi