Strona główna > Sok z Pigwowca 4l
Wysokiej jakości sok wytwarzany jest ze zdrowych i dojrzałych owoców z mojej plantacji prowadzonej w sposób ekologiczny. Jest to w 100% sok naturalny, uzyskany przez wytłoczenie miazgi, naturalnie mętny bez żadnych dodatków (w tym chemicznych) i konserwantów.
Wyciskany jest metodą tłoczenia 'na zimno' i utrwalany termicznie poprzez proces łagodnej pasteryzacji zaledwie 80 stopniach C. Dzięki temu zachowuje naturalny smak oraz cenne substancje odżywcze, zawarte w świeżych owocach. Zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżego owocu pigwowca. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach.

Owoce pigwowca wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej od tysięcy lat. Są one prawdziwym bogactwem dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Znajdziemy w nich witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A oraz nawet siedem razy więcej witaminy C niż w cytrynie. W ogromnych ilościach występują w nich pektyny (nawet 10g/100g suchych owoców) i błonnik. Poza tym takie pierwiastki jak: potas, fosfor, żelazo, molibden, magnez, wapń, cynk, oraz kwasy: jabłkowy, chinowy i bursztynowy.
Owoce pigwowca są prawdziwym bogactwem antyoksydantów.
Pijąc sok z pigwowca możemy cieszyć się jego właściwościami:
- antywirusowymi (powoduje zwiększenie produkcji interferonu),
- antynowotworowymi (witamina C oraz fenole niszczą wolne rodniki),
- przeciwmiażdżycowymi (obniża poziom złego cholesterolu),
- reguluje pracę wątroby,
- reguluje ciśnienie krwi (dzięki zawartości potasu),
- przeciwdziała cukrzycy (badania wykazały działanie hipoglikemiczne oraz wpływ na metabolizm tłuszczów),
- nie bez znaczenia są również walory smakowe przetworów z pigwowca. Zachwycają one niezwykłym wręcz aromatem i są bardzo smaczne.

Sok z pigwowca z powodzeniem zastępuje cytrynę. Taki sok można połączyć z cukrem i zapasteryzować, aby uzyskać bazę dla aromatycznej 'lemoniady', idealnej na upalne letnie dni. Można z niego zrobić również przepyszną, rozgrzewającą zimą nalewkę. I to bez mozolnego krojenia twardych owoców pigwowca...

SOK Z PIGWOWCA
4l soku z pigwowca
3 kg cukru (ilość może być większa lub mniejsza w zależności od preferencji smakowych)
Sok z worka należy przelać do dużego garnka, wsypać cukier i podgrzewać do temp. około 80 stopni C. (w razie mocniejszego zagrzania soku nie należy się bardzo martwić, gdyż badania wykazały, że wyższa temperatura nie daje w przypadku pigwowca dużych strat w witaminie C). Tak przygotowany sok rozlewamy gorący do czystych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek, które ustawiamy do góry dnem, aż wystygną.

LEMONIADA Z PIGWOWCA
Słodzony sok z pigwowca może być dodawany np. do herbaty (zastępuje jednocześnie cukier i cytrynę), ale można z niego zrobić również bardzo aromatyczną i orzeźwiającą lemoniadę na upalne dni. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą, dodać kostki lodu, pokrojone owoce, listki mięty, a uzyskamy pyszny napój. Idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach. Jeśli z kolei rozcięczymy sok z gorącą wodą otrzymamy napój rozgrzewająco - wzmacniający, polecany po zimowych spacerach.

NALEWKA Z PIGWOWCA
1l soku z pigwowca
3/4 kg cukru (ilość może być większa lub mniejsza w zależności od preferencji smakowych)
1 3/4l spirytusu (lub mocnej wódki)
Cukier należy rozpuścić w soku i dodać alkohol. Całość przelać do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Po kilku tygodniach przefiltrować. Pigwówka jest już dobra po około 3 miesiącach, ale warto jest poczekać 2-3 lata, aby w pełni ją docenić. Z czasem uzyskuje bursztynową barwę, gęstnieje i nabiera wyjątkowego smaku. Jest to jedna z najlepszych nalewek jakie istnieją. Słodko-kwaśna, aromatyczna, po prostu pyszna ;)
Smak nalewki można modyfikować różnymi dodatkami. Polecamy:
- startą skórkę pomarańczy,
- kawałek kory cynamonowej lub szczyptę cynamonu,
- szczyptę sproszkowanych goździków,
- 2-3 migdały (najlepiej gorzkie),
- kieliszek rumu,
- miętę,
- owoce żurawiny,
- owoce dzikiej róży
- miód zamiast cukru.
Smacznego :)

Soki sprzedajemy w opakowaniach typu Bag in Box w objętości 4l. Zachowuje trwałość przez 12 miesięcy od daty produkcji oraz świeżość 30 dni od otwarcia.

Zachęcamy do zapoznania się z profesjonalnym opracowaniem dotyczącym owoców pigwowca (źródło):
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2015/02/pf_2014_239-246.pdf

GALERIA ZDJĘĆ

Wyniki badań owoców pigwowca z których tłoczymy soki

Inne moje krzewy:
Agrest bezkolcowy pienny
Agrest Biały Krzaczasty
Agrest Hinnonmaki
Agrest Hinnonmaki Rot pienny
Aktynidia
Amorfa krzewiasta
Aronia
Berberys czerwony
Berberys zwyczajny
Betula pendula Purpurea
Bez Czarny Haschberg
Bluszcz karbowany
Bluszcz Pospolity
Brzoskwinia Dixired
Brzoskwinia Harnaś
Brzoskwinia Harrow Diamond
Brzoskwinia Inka
Brzoskwinia Rakoniewicka
Brzoskwinia Saturn
Brzoskwinia Soczysta
Buddleja davidii Pink Delight
Budleja - kolor biskupi
Budleja Fioletowa
Budleja Niebieska
Budleja Żółta
Bukszpan
Bukszpan 4 letni
Bukszpan 60-80
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan formowany nr 2
Catalpa Bignonioides Aurea
Cytryniec chiński
Czerecha Hortensja
Czereśnia Bladoróżowa
Czereśnia Burlat
Czereśnia Hedelfińska
Czereśnia Kordia
Czereśnia Królowa Majówek
Czereśnia Lapins
Czereśnia Regina
Czereśnia Rivan
Czereśnia Summit
Czereśnia Sweetheart
Czereśnia Van
Czereśnia Vega
Dąb czerwony
Dereń Biały
Dereń Jadalny Juliusz
Dereń Rozłogowy
Dereń Świdwa Compressa
Dyptam Jesionolistny
Dziurawiec Barwierski
Dziurawiec Hidcote
Euonymus japonicus
Forsycja Goldzauber
Forsycja Maluch
Glediczja Rubylace
GLEDICZJA SUNBURST
Glediczja Trójcierniowa
Głóg jednoszyjkowy
Głóg Pauls Scarlet
Grusza Chojuro
Grusza Generał Leclerc
Grusza Isolda
Grusza Klapsa Faworytka
Grusza Klapsa Red Faworytka
Grusza Komisówka
Grusza Konferencja
Grusza Lukasówka
Grusza Nojabrskaja (Xenia)
Guzikowiec Zachodni
Hibiskus Lavender Chiffon
Hortensja Grandiflora
Hortensja Limelight
Hortensja Niebieska
Hortensja Pinky Winky
Hortensja Strong Annabelle
Irga błyszcząca
Irga pomarszczona
Irga Pozioma
Irys Variegata
Itea Wirginijska
Jabłoń Ananas Berżenicki
Jabłoń Antonówka Zwykła
Jabłoń Cortland Wicki
Jabłoń Gorączka Złota
Jabłoń Grafsztynek Inflancki
Jabłoń Grafsztynek Prawdziwy
Jabłoń Grochówka
Jabłoń Koksa pomarańczowa
Jabłoń kolumnowa Polka
Jabłoń Kosztela
Jabłoń Kronselka
Jabłoń Ligol
Jabłoń Malinówka Oberlandzka
Jabłoń Papierówka
Jabłoń Rubinola
Jabłoń Szampion
Jabłoń Szara Reneta
Jabłoń Sztetyna zielona
Jabłoń Złota Reneta
Jabłoń Zorza
Jagoda Kamczacka Jolanta
Jarząb Szwedzki
Jarzębina Moravica
Jarzębinogrusza
Jaśminowiec Panieński Pełny
Jaśminowiec Wonny
Jeżyna bezkolcowa
Juka Ogrodowa kopana
Kalikarpa
Kalina Buldeneż
Kalina hordowina Aureovariega
Karagana syberyjska Pendula
Katalpa Kulista Nana
Katalpa Surmia
Kielichowiec Wonny
Klon Faassen s Black
Klon Flamingo
Klon Odessanum
Kłokoczka Południowa
Kostrzewa Miotlasta
Kostrzewa Sina
Lawenda
Leszczyna Cosford
Leszczyna Czerwona
Leszczyna Kataloński
Leszczyna Webba Cenny
Ligustr
Lilak Meyera
Lilak Meyera pienny
Lilak SENSATION
Mahonia
Malina Jesienna
Malina Letnia
Migdałek Biały
Migdałek Biały Pienny
Migdałek Pienny
Migdałek trójklapowy
Mirabelka
Miscanthus giganteus
Morela Early Orange
Morela Sierena
Morela Somo
Morwa biała
Morwa biała Pendula
Morwa Czarna
Morwa szerokolistna Spirata
Moszenki Południowe
Nektaryna Harco
Nieszpułka pospolita
Obiela
Oliwnik Wąskolistny
orzech wloski owoce
Orzech Włoski
Owoce Pigwowca 2,5-4cm
Owoce Pigwowca extra
Owoce Pigwy
Perukowiec Czerwony
Pęcherznica Czerwona
Pęcherznica Luteus
Pęcherznica Żółta pienna
Pięciornik Różowy
Pięciornik Żółty
Pigwa Gruszkowa
Pigwowiec Japoński 100szt
Pigwowiec Japoński 10szt
Piwonia drzewiasta
Piwonia jasnoróżowa
Piwonia różowa
Platan
Porzeczka biała
Porzeczka biała pienna
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czarna Pienna
Porzeczka Czerwona
Porzeczka Czerwona pienna
Porzeczka Krwista
Porzeczkoagrest forma krzacz.
Porzeczkoagrest Josta na pniu
Rajska Jabłoń Ola
Rajska Jabłoń Royalty
Rdest Auberta
Renkloda Althana
Renkloda Jerozolimka
Renkloda Ulena
Robinia Frisia
Robinia szczeciniasta
Róża angiels. herbac., parkowa
Róża Barbara
Róża biała pnąca
Róża Bonica
Róża brzoskwiniowa
Róża Casanova
Róża Chopin
Róża czerwona mini
Róża czerwona pnąca
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża Double Delight
Róża Excelsa
Róża fioletowa rabatowa
Róża Herbaciana Parkowa
Róża Karpatia
Róża Kronerburg
Róża malinowa wielkokwiatowa
Róża multiflora
Róża parkowa różowa
Róża PN. czerwona mini
Róża pn. fioletowa
Róża pn. Hendel
Róża pn. niebieska wielkokwiat
Róża pnąca Excelsa
Róża Pnąca liliowo-niebieska
Róża pnąca różowa
Róża pomarańczowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża Rugosa
Róża Rugosa pełna- szczepiona
Róża seledynowa
Róża The Fairy
Róża żółta pnąca
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Sok z Czarnego Bzu 3L
Sok z pigwowca 3l
Sok z Pigwowca 4l
Sorbus aucuparia Pendula
Spiraea japonica Crispa
Śliwa Pissardii
Śliwa President
Świdośliwa
Świdośliwa olcholis. Northline
Świdośliwa olcholistna Smoky
Tamaryszek
Tamaryszek francuski
Tawulec pogięty Stefanandra
Tawuła Goldflame
Tawuła Goldmound
Tawuła Grefsheim
Tawuła van Houtte
Tawułka Arendsa Czerwona
Tawułka Arendsa Jasno-róż.
Trawa czerwona RED BARON
Trzmielina Emerald Gayety
Trzmielina Emerald n Gold
Trzmielina oskrzydlona
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Wawrzynek Wilczełyko
Weigela Alexandra
Weigela Biała
Weigela Bristol Ruby
Weigela Nana Variegata
Weigela Styriaca pienna
Wejgela Styriaca
Węgierka Dąbrowicka
Węgierka Wangenheima
Wiąz Holenderski Wredei
Wiąz Variegata
Wiciokrzew Inga
Wiciokrzew Japoński marmurkowy
Wiciokrzew Pomorski
Wierzba Babilońska
Wierzba Hakuro krzew
Wierzba Hakuro Pienna
Wierzba Integra
Wierzba Iwa
Wierzba Mandżurska
Wierzba Mupińska
Wierzba Płacząca
Wierzba Purpurowa
Wierzba Smocza
Winobluszcz Pięciolistkowy
Winobluszcz Trójklapowy
Winogron Arkadia
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska
Winogron Swenson Red
Winorośl Bianca
Wiśnia Groniasta Ujfehertoi
Wiśnia Lucyna
Wiśnia Łutówka
Wiśnia Nefris
Wiśnia Pandy
Wiśnia Sabina
Złotlin
Złotokap
Złotokap Alpejski
Żurawina Early Black
Żylistek Pink Pom-Pom
Żylistek Scabra
Żylistek Strawberry Fields