Wysokiej jakości sok wytwarzany jest ze zdrowych i dojrzałych owoców z mojej plantacji prowadzonej w sposób ekologiczny. Jest to w 100% sok naturalny, uzyskany przez wytłoczenie miazgi, naturalnie mętny bez żadnych dodatków (w tym chemicznych) i konserwantów.
Wyciskany jest metodą tłoczenia 'na zimno' i utrwalany termicznie poprzez proces pasteryzacji w 100 stopniach C (zagotowanie jest absolutnie wymagane w przypadku czarnego bzu). Zachowuje on naturalny smak oraz cenne substancje odżywcze, zawarte w świeżych owocach. Zatrzymuje niemal wszystkie witaminy i wartości odżywcze świeżego owocu czarnego bzu. Posiada cukry wyłącznie naturalnie występujące w owocach.
Owoce czarnego bzu wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie. Są one prawdziwym bogactwem dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości witaminy C, kwasy organiczne i wielofenolowe, cukry redukujące, 3% garbników, pektyny, witaminę A i B, olejki eteryczne, karotenoidy, sole mineralne i in.
Owoce mają działanie napotne, moczopędne, przeczyszczające. Należą do ziół skutecznie usuwających z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Wykazują też zdolność zmniejszania bólu (szczególnie po zabiegach stomatologicznych). Sok lub syrop przyjmowany zapobiegawczo, uodporni nas na zimowe przeziębienia. Pity 2-3x dziennie po 1-2 łyżki pomoże w grypie, migrenie, rwie kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach. Najlepszym syropem na kaszel jest sok z owoców czarnego bzu połączony z miodem.
SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
Sok z worka należy przelać do dużego garnka, wsypać cukier. Ilość cukru dopasowujemy do naszych preferencji smakowych. Całość najlepiej krótko zagotować. Tak przygotowany sok rozlewamy gorący do czystych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek, które ustawiamy do góry dnem, aż wystygną.
Cukier działa jak konserwant, ale możemy też przygotować sam sok, porcjując go na mniejsze ilości. Wtedy w miarę potrzeby otwieramy niewielki słoiczek, dodajemy miód i mamy wspaniałe lekarstwo na kaszel.
GALERIA ZDJĘĆ
sok z czarnego bzu 3 litry - termin przydatności wrzesień 2018
certyfikat
certyfikat