Polska odmiana deserowa. Drzewo charakteryzuje się średnio-silnym wzrostem i kulistą koroną. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Plonuje obficie, na słabszych glebach naprzemiennie. Owoce są średniej wielkości, kulisto-owalne. Skórkę mają ciemnogranatową z jasnoniebieskim, obfitym nalotem. Zielonkawo-żółty miąższ jest bardzo smaczny, słodki, miękki, aromatyczny i łatwo odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają do zbioru w połowie sierpnia. Można je wykorzystać na przetwory (na przykład na powidła, susz) lub jeść bezpośrednio z drzewa. Węgierka Dąbrowicka cechuje się odpornością na mrozy i dużym owocowaniem. Aby poprawić jakość owoców dobrze jest przeprowadzać wczesne przerzedzanie zawiązków. Jest odmianą obcopylną. Do jej zapylaczy należą: Renkloda Ulena, Fryga, Cacańska Rana, Empress, Earliblue.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY |
dorasta do | 3-5 m |
okres kwitnienia | IV-V |
okres owocowania | sierpień |
nasłonecznienie | stanowiska słoneczne |
mrozoodporność | bardzo duża |
przycinanie | tak |
odczyn gleby | zbliżony do obojętnego |
wilgotność gleby | umiarkowana |
rodzaj gleby | przeciętna do żyznej |
gęstość nasadzeń | 2-3m na 4-4,5m |