PIGWOWIEC JAPOŃSKI
Chaenomeles superba
POCHODZENIE
Ten wywodzący się z rodziny różowatych krzew pochodzi z Azji Wschodniej.
MORFOLOGIA
POKRÓJ - niewielki, zwarty krzew osiągający ok. 1,5m wysokości. Jego rozrastające się na boki pędy pokryte są cierniami.
LIŚCIE - zielone, błyszczące, okrągławe.
KWIATY - kształtem przypominają kwiaty jabłoni. Ich płatki mają niespotykany odcień różowo-koralowy. Pojawiają się na krzewie od IV do V.
OWOCE - są twarde, okrągłe, w żółtym kolorze. Ich średnica wynosi ok. 5cm. Te wyjątkowo mocno aromatyczne, kwaśne owoce, zawierają 7x więcej witaminy C niż cytryna. Jedzone na surowo nie są zbyt smaczne, ale uzyskiwane z nich przetwory są bardzo wysoko cenione. Dojrzewają od IX.
WYMAGANIA
GLEBA - pigwowiec jest mało wymagającą rośliną. Gleba może być dość żyzna, ale nie musi. Wystarczy, że będzie się go wtedy dodatkowo nawozić. Najodpowiedniejsze jest podłoże umiarkowanie wilgotne, jednak z powodu odporności na susze da sobie radę i w bardziej suchych. Dobrze rośnie na glebach o odczynie zasadowym.
NASŁONECZNIENIE - piękniej rośnie i wcześniej rozpoczyna kwitnienie na stanowiskach słonecznych, chociaż dobrze znosi również miejsca półcieniste.
MROZOODPORNOŚĆ - jest odporny na mrozy.
PIELĘGNACJA
Krzew odporny na szkodniki i choroby.
Ponieważ dobrze znosi suszę, nie wymaga podlewania.
Pigwowiec kwitnie na dwuletnich gałązkach, dlatego nie można go zbyt mocno przycinać.
Po posadzeniu należ skrócić pędy krzewu o połowę, aby wywołać ich rozgałęzienie się.
W trakcie uprawy, jeśli chcemy wpłynąć na formowanie się kształtu pigwowca, przycinamy go po kwitnieniu. Usuwamy wtedy pędy słabe lub zbyt silne, które mogą zagrozić pokrojowi krzewu. Można też przerzedzić gałązki z okolic nadmiernie zagęszczonych.
Jeśli sadzimy pigwowiec wzdłuż drogi lub ogrodzenia, a nie chcemy uzyskać typowego żywopłotu, robimy to co 1m. W przeciwnym przypadku sadzimy krzewy znacznie gęściej - co 0,5m. Otrzymamy w ten sposób gęsty, kolczasty żywopłot.
CIEKAWOSTKI/UWAGI
Pigwowiec jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. Ponieważ jest odporny na wchłanianie metali ciężkich, można go sadzić w pobliżu uczęszczanych dróg, bez obaw dla zdrowia. Spotyka się go również w parkach czy zieleni miejskiej.
Bardzo atrakcyjne są żywopłoty z pigwowca. Wiosną obsypane kwiatami o uroczej barwie, a jesienią małymi, aromatycznymi „jabłuszkami”, w ciągu całego roku chronią nasz ogród przed drobnymi intruzami dzięki swoim ciernistym pędom. Możemy je formować lub pozostawiać w stanie naturalnym.
Pigwowiec wspaniały świetnie wpasuje się w charakter ogrodów naturalnych, wiejskich, czy skalnych. Nie może go również zabraknąć w ogrodach w stylu japońskim.
Można go prowadzić w formie bonsai, tak na zewnątrz, jak i w domu. Ciekawym pomysłem jest również zrobienie z niego małego drzewka.
Kwiaty pigwowca przepięknie wyglądają w wazonie. Można z nich układać kompozycje w stylu wschodnim.
Pigwowiec często mylony jest z pigwą, będącą drzewem. Owoce pigwy są znacznie większe od owoców pigwowca, mniej aromatyczne i kwaśne, ale za to można je jeść na surowo.
Owoce pozostające zimą na krzewach są doskonałym pokarmem dla ptaków.
Owoce pigwowca zawierają sporą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność, wspomaga leczenie przeziębień i pomaga wchłaniać żelazo. Zawierają również największą ilość, wśród występujących u nas owoców, pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika. Częste picie soku z pigwowca zbija więc zły cholesterol.
Z owoców pigwowca można robić różne przetwory. Szczególnie smaczne i poszukiwane są nalewki oraz konfitury. Sok lub syrop może zastąpić z powodzeniem cytrynę w herbacie.
SYROP Z PIGWOWCA - z umytych owoców wydłubać nasiona, a je same mocno rozdrobnić, gdyż w takiej formie szybciej puszczają sok. Włożyć je do dużych słoi przesypując cukrem (na ok. 1kg owoców - ok. 3/4kg cukru). Odstawić na 2-3 tygodnie, pilnując by pigwowiec nie zaczął fermentować. Dobrze jest od czasu do czasu zakręcić słojem, by składniki lepiej się wymieszały. Po tym czasie przecedzamy syrop przez czystą, lnianą ściereczkę.
PIGWÓWKA - pozostawione po produkcji syropu owoce należy zalać wódką w proporcji 1:1 i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie odcedzić, połączyć z otrzymanym wcześniej syropem i ewentualnie dosłodzić odrobiną miodu. Można też dodać laskę wanilii, goździki, lub inne przyprawy, ale pigwowiec sam w sobie jest na tyle silnie aromatyczny, że nie jest to konieczne. Odstawiamy płyn na kolejny miesiąc czasu. Po tym okresie ściągamy nalewkę znad osadu i rozlewamy do butelek. Im dłużej będzie czekała na degustację, tym będzie smaczniejsza.
GALERIA ZDJĘĆ
Owoce pigwowca są w 100% ekologiczne
Owoce pigwowca wielkość 3,5 cm - 6 cm