Letnia odmiana pochodzenia czesko-niemieckiego. Drzewo charakteryzuje się umiarkowanie silnym wzrostem. Tworzy dość rozłożystą koronę. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Plonuje regularnie i obficie. Owoce są średnie, czasem duże (160-230g), o stożkowato-kulistym kształcie. Ich zielono-żółta skórka jest pokryta słabym, jasno-czerwonym rumieńcem. Miąższ jest kremowobiały, masłowy, soczysty, kwaskowatosłodki i bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają na początku VIII. Można je przechowywać 2-3 tygodnie. Isolda jest wytrzymała na mróz i mało podatna na parcha. Jest łatwa do formowania i cięcia.
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Hortensja, Konferencja.
Podkładka to
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY |
okres owocowania | początek VIII |
nasłonecznienie | stanowiska słoneczne |
mrozoodporność | dobra |
przycinanie | tak |
odczyn gleby | lekko kwaśny |
wilgotność gleby | umiarkowana |
rodzaj gleby | żyzna |